Ezt olvasta már?

0

Jól alkalmazkodtak a pandémiás helyzethez a Veszprém megyei kisvállalkozók

Rugalmasan tudtak igazodni a koronavírus miatt megváltozott működési környezethez a Veszprém megyében működő kisvállalkozók – derül ki az Erste Bank adataiból.


hirdetés

Szeptemberben a mikrovállalkozások számlaforgalma több mint 42 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Erste szerdán három hűséges veszprémi ügyfelének köszönte meg a kitartást és a folyamatos munkát, amellyel közösségüket is szolgálják.


A Veszprém megyei kisvállalkozói szektor összességében rendkívül sikeresen kezeli a pandémiás helyzetet. Az Erste Banknál pénzforgalmi számlát vezető mikrovállalkozások forgalma szeptemberben több mint 42 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amely az országos átlagot (14,6 százalék) messze meghaladó növekedést jelent – mondta el Erdei Zsuzsa. Az Erste Bank kisvállalkozói területért felelős vezetője három veszprémi céget keresett fel, hogy maga köszönje meg a pénzintézet melletti elkötelezettségüket és azt a kitartást, folyamatos munkát, amellyel a közösségüket is szolgálják.

A készpénzforgalom is biztató képet mutat, a szeptemberi adat lényegében megegyezik az előző év azonos időszakában mérttel. A pandémiás helyzet miatt ugyanakkor a készpénzforgalom összetétele jelentősen átalakult tavalyhoz képest. A pénztári befizetések 10 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a pénztári kifizetések pedig csaknem teljesen lenullázódtak, az ATM-es készpénzfelvétel ugyanakkor 19 százalékkal bővült.


Az ügyfelek száma alapján jelentős méretű csoportot alkotó kereskedelmi cégek forgalma szeptemberben 50 százalékos növekedést mutatott a járványos időszakot megelőző 12 hónap havi átlagához képest. Az iparban a szeptember 1,3 százalékos bővülést hozott. Ezen belül a feldolgozóipari kisvállalkozók számlaforgalma 1,2 százalékkal mérséklődött, míg az építőipari cégeké több mint 2,3 százalékkal nőtt. A mezőgazdasági vállalkozások forgalma ugyanakkor csökkent szeptemberben: az agrárcégek csaknem 19 százalékkal tranzaktáltak kevesebbet a pandémiát megelőző év havi átlagánál.

A szolgáltató szektorban működő kisvállalkozók számlaforgalma 3,2 százalékkal bővült. Ezen belül a szállítással, raktározással foglalkozó cégek számlaforgalma 16,5 százalékkal zsugorodott, az IT-területen működő illetve kommunikációs vállalkozásoké 4,5 százalékkal csökkent, a humán-egészségügyi ellátásban működőké azonban 17,5 százalékkal emelkedett, az oktatással foglalkozó cégeké pedig 18,4 százalékkal ugrott meg szeptemberben. A járványhelyzettel járó korlátozásokat leginkább megsínylő területek közül a művészeti területen és a szórakoztatóiparban tevékenykedő, valamint a szabadidős tevékenységgel foglalkozó kisvállalkozók forgalma közel 15 százalékkal csökkent, míg az ingatlanügyletekkel foglalkozó mikrovállalkozások számlaforgalma 5,3 százalékkal maradt el a korábbitól, a szálláshely szolgáltatásban illetve a vendéglátásban működőké viszont csaknem 23 százalékkal nőtt.


A mikrovállalkozások számára nagy segítséget jelent a fizetési moratórium. Az Erste Bank kisvállalkozó ügyfelei eseti törlesztéses hiteleinek teljes összegét moratórium alá vonta tavasszal. A szeptember végi adatok alapján ezen hitelügyleteknél a veszprémi kisvállalkozások 52 százaléka választotta azt, hogy inkább tovább fizeti a tartozást, ne húzódjon el annak visszafizetése. A folyószámlahiteleknél az ügyfelek 56 százaléka választotta azt, hogy inkább tovább fizet. Mindkét mutató magasabb az országos átlagnál, amely 39 illetve 53 százalék, és jól mutatják, hogy a veszprémi vállalkozások milyen eredményesen tudtak igazodni a koronavírus miatt megváltozott működési környezethez.

„A hazai kisvállalkozói szektor sikerének kulcsa az alkalmazkodóképesség. A mikrovállalkozók gyakran gyorsabban idomulnak az új feltételekhez és kihívásokhoz, mint a nagyobb cégek” – tette hozzá el Erdei Zsuzsa. A vállalkozók igazodását a megváltozott helyzethez az Erste Bank kedvezményes számla- és hitelkonstrukciókkal, valamint az üzlet fejlesztését segítő szolgáltatásaival támogatja. Az új Power számlacsomag és az Erste PowerOn partner program elindítása mellett most a PowerBusiness hitelt is még kedvezőbb feltételek mellett vehetik fel a cégek- a bank ezzel is köszönetet kíván nekik mondani a munkájukért.

Veszprémben Erdei Zsuzsa külön köszönetett mondott a bank három régi kisvállalkozói ügyfelének is: a könyveléssel foglalkozó Bak-Ter Kft.-nek, a karbonszálas autóalkatrészek tervezésével és gyártásával foglalkozó I.L.R. ft-nek és a Schőnig Cukrászdának.

Bak-Ter Kft.

Tudatosan gyűjtötte munkája mellett a magánügyfeleket Bakosné Horváth Terézia a kilencvenes évek elején, hogy önálló lábra állhason. A vegyészmérnök végzettségű üzletasszony a rendszerváltás előtt a vegyiparban, majd az építőiparban tevékenykedett s szerzett vezetői tapasztalatot. A Bak-Ter Kft.-t 1991-ben alapította ám hét éven át a vállalkozás „csak” másodállást jelentett a számára, míg 1998-ban már annyian lettek az ügyfelek, hogy választani kellett: kevés volt a 24 óra ahhoz, hogy a napi feladatok végére érjen. Az elmúlt több mint húsz évben a vállalkozás folyamatosan gyarapodott és az ügyvezető is folyamatosan képezte magát: adótanácsadás, könyvvizsgálat is felkerült a szolgáltatások közé, de persze a hagyományos könyvelés, a számfejtés, a bér- és munkaügyi feladatok ellátása is maradt. A társaságnak jelenleg több mint 250 ügyfele van – ebből közel 150 nagyobb, komolyabb munkát adó cég -, de van egymilliós és egymilliárd forintos éves forgalmú ügyfelük is. A munkát jelenleg tízen végzik a társaságnál, az ügyvezető szerint sosincs leállás, és nincs áfa-fizetési vagy mérlegbeszámolási időszakban hajrá sem: állandóan és folyamatosan dolgoznak minden ügyfélnek, hogy napra kész pénzügyi információkkal láthassák el őket. Ma már a munka kevésbé jelent adatfeldolgozást – az elektronikus számlák korában egyre kevesebbszer kell felvinni a gépbe a papír alapú dokumentumokat -, ugyanakkor az új korszak is tartogat kihívásokat. Az időről időre változó szabályokhoz folyamatosan alkalmazkodni kell, a változásokat követni állandó tanulást jelent. Közben más a munka jellege is: azzal, hogy kötelező lett az online számlák alkalmazása és a NAV maga kíván majd bevallásokat készíteni átalakul a könyvelők feladata is. A jövőben a tanácsadásé lehet majd a főszerep, de persze illik ellenőrizni azt is, hogy a gép mindent jól csinál-e. Ezzel az ügyvezető szerint lesz még feladat, jelenleg inkább több munkát ad nekik a robotizált könyvelés, amely – remélhetőleg – egy idő után leküzdi a gyerekbetegségeket.

I.L.R. Kft

A tömegtermelés és a bérgyártás helyett a luxusigények kiszolgálására kezdett koncentrálni az I.L.R Kft. az elmúlt években. A cég 2010-ben autóipari beszállítóként alakult, ám ma már leginkább maguk értékesítik a termékeiket webshopjukon keresztül német, amerikai, kanadai, svájci és hong kongivevőiknek. Az irányváltás nem volt könnyű – meséli a tulajdonos-ügyvezető Békefi Antal, aki szerint nagyjából öt évet vett igénybe a jelenlegi piaci pozíció megszerzése. Ez annyit jelent, hogy a tavalyi árbevételt várhatóan a koronavírus ellenére megduplázzák (a home office terjedése náluk az online vásárlások növekedését hozta magával), miközben jövőre további legalább 20-30 százalékos árbevétel növekedést terveznek. Az I.L.R. elnevezés az Individual Lightweight Raceparts (Egyedi Kis-elemsúlyú Versenyalkatrészek ) rövidítése, ami utal arra, hogy a társaság szupersportkocsikhoz kínál egyedi karbonszálerősített kiegészítőket: a Porsche 911-es modellcsaládjához, a Chevrolet Corvette-hez valamint az Audi rétegmodelljeihez gyártanak motoralkatrészeket, aerodinamikai részegységeket -a diffúzorokon és a konfúzorokon keresztül a légterelőszárnyakig-, illetve az utasteret öltöztetik fel különleges kiegészítőikkel. A termékeket elsősorban az Audi RS modelljeihez fejlesztik, miután felismerték, hogy egy gépjármű vételára és a tuning alkatrészek vásárlására fordított összeg között egyenes az arány. A cég ugyanakkor a megalakulása óta együtt dolgozik a KTM motorgyártó céggel is – jelenleg speciális szívócsöveket, légszűrőházakat, valamint Frontsplittereket gyártanak a számukra. Békefi Antal szerint nem csak a fogyasztók egyediségre való törekvése, de az elektromos autózás terjedése is nekik kedvez: hiszen a hatótávolságot vagy nagyobb kapacitású akkukkal, vagy a karosszéria súlyának csökkenésével lehet növelni. A karbonszálas műanyagok a hagyományos acélszerkezeteknél nagyobb szakítószilárdság mellett 50-60 százalékkal könnyebbek, így a kérdés ma már csak az, hogyan lehet állandó magas minőséget nagy volumenben előállítani.

Schőnig Cukrászda és Kávézó

Úgy találták, nem nekik való a fővárosi élet és otthon, Veszprémben kerestek munkát, amikor rábukkantak egy apróhirdetésre: egy évvel korábban nyílt cukrászatot hirdetett meg a tulajdonosa bérbeadásra a városban. 1995-ben így Schőnig Zoltán és felesége Györgyi megnyitották az első cukrászatukat, ahonnan később több, szintén bérleményként üzemelő kisebb üzletüket is el tudták látni Veszprémben és Nemesvámoson, vagy éppen a fagylaltozót Balatonfüreden. Úgy bővültek, ahogyan épp a munkák adták míg öt évvel később sikerült a Kiskörösi utcában megvenniük egy házat. Tudták, hogy mit szeretnének: saját üzletet, persze megfelelő termelő egységgel – de egészen 2004-ig kellett várniuk, hogy el tudják kezdeni az építkezést. Januárban kezdték a bontást és október 13-án sikerült megnyitniuk az új üzletet, ahol azóta is üzemelnek. Az elmúlt tizenhat esztendőben maradtak ugyanitt, bár rengeteg minden változott – a cukrászat folyamatos tanulás, és ugyan a Schőnig Cukrászda és Kávézó tart hagyományos süteményeket is, folyamatosan megújítják a kínálatot az aktuális trendeknek megfelelően. Ez részben a technológiák megújításával jár, részben állandó képzéssel: évente három-négy-öt továbbképző tanfolyamon vesznek részt, ahol a szakma külföldi vagy hazai mestereitől, sztárjaitól lesik el az új fogásokat. Időközben a családi vállalkozásba csatlakozott a két felnőtt lányuk is. A nagyobbik lányuk, Györgyi a vendégekkel és az értékesítéssel foglalkozik, a kisebbik, Gertrúd a cukrászatba szeretett bele. Mint Schőnig Györgyi mondja, a lányok tudták mit választanak, hiszen a szakmának nem csak a szépségeit, de a nehézségeit is látták. „A vendéglátásban máshogy alakulnak az ünnepek, máshogy tud együtt lenni a család. Ez egy életérzés, amit csak az igazi vendéglátósok bírnak el. Az ember karácsonykor is beesik a fa alá”– mondja erről. Ugyanakkor ő soha nem választana más szakmát: a szülei nem szerették volna, hogy cukrász legyen, ám ő a gimnázium elvégzése után sem akart máshova menni. Azt pedig szeretné megmutatni mindenkinek miért: a Schőnigben a négy családtag mellett négy állandó munkavállaló van, akiket kilenc diákmunkás egészít ki. Az oktatásban való szerepvállalás elkötelezettséget jelent a számukra, a fiataloknak is szeretnék átadni a tudást és azt a jó érzést, amit a vendégek önfeledt mosolya jelent.

(x)0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0
0

hírek innen, onnan

Matthew Perry eljegyezte a ?legjobb nőt ezen a bolygón?

A hírt megerősítette, indoklásán egyszerűen nem lehet fogást találni.

Brutális céges verdája van az F1-es versenyzőnek

Egy újabb ok arra, hogy jó dolog a Forma-1-ben versenyezni, amit csak nagyon kevesen tehetnek meg, de George Russell közöttük lehet.

Koronavírusos a Rad Bull Racing feje

Jonathan Wheatley nem lesz ott a hétvégi futamon.

6 édes történet a legkedvesebb híres emberekről

Éva magazin írása: Lehet, hogy a filmvásznon, vagy koncerten úgy tűnik, ő a leglazább, legviccesebb, de ha összefutnál vele egy...

Állandó régészeti felügyelet mellett folytatódik a Citadella rekonstrukciója

Megszüntetik a sokáig elhanyagolt, lepusztult, méltatlan állapotokat, megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat,...

Az e-kereskedelemben 14 napon belül elállási jog illeti meg a vevőt

Az elektronikus kereskedelemben 14 napon belül elállási jog illeti meg a vevőt - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai...

Bármily utópisztikusnak tűnik, jöhet a negatív áramár

3-5 éven belül akár Magyarországon is.

Nagy a baj: Mindenét elveszítheti a botrány miatt a világsztár

Depp még december 7-ig fellebezhet a fellebviteli bíróságon.

Karácsonyig tartanak a szigorítások Horvátországban

Horvátország újabb szigorításokat léptet életbe.

A korlátozások tavaszi feloldásában reménykedik Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ma már jó okkal lehet reménykedni abban, hogy a tömeges teszteléssel és az oltóanyagok...

Íme José Mourinho válasza Jürgen Klopp panaszára

Jürgen Klopp nemrég hangot adott elégedetlenségének, ugyanis komolyan nehezményezi a meccsek nagyon szoros ütemezését, sőt a...

Sport

Ennyire pocsék csapat még soha nem játszott a Bajnokok Ligájában

Ismét kikapott a Bajnokok Ligájában az Olympique Marseille, történelmi mélységben a francia csapat.

A Bayern sztárjátékosai féltek Szoboszlai szabadrúgásától - képek

Ollózós gól, pankráció, levegőben úszó futballsztárok. A Bajnokok Ligája szerdai játéknapjának legjobb képei.

Ez az utolsó ismert fénykép a még élő Maradonáról

A szerdán meghalt világbajnokról saját orvosa készített képet a kórházban.

Griezmann kitálalt, ezt gondolja Lionel Messiről

Elejét szeretné venni a pletykáknak a francia világbajnok.

Kozák Danuta: "Szégyen, hogy minket nem is értesítettek"

A versenyzők tiltakoznak, amiért a nemzetközi szövetség karcsúsítaná a gyorsasági kajak-kenu programot.

Messi hússzor megy vécére a meccs előtt, így nem lehet vezér: Maradona legjobb mondatai egy helyen

Lányai udvarlóit megfenyegette, Peléről is megvolt a véleménye. Egy zseni emlékezetes mondatai.

Nem hitt a szemének a partjelző, aki nem vette észre a focitörténelem leghíresebb kezezését

Berny Ulloa emlékei szerint a játékvezetői hármas is csak a szállodában újranézve szembesült a szabálytalansággal.

Megmenekült a Real Madrid a Bajnokok Ligájában

Két év után kikapott a Liverpool az Anfielden. Szoboszlai Dominik ziccert hibázott a Bayern München ellen.

A klasszis magyar úszónő táncos videója meghódította az internetet

A 19 éves sportoló nem csak a medencében mozog jól.

Jürgen Klopp visszatér Dortmundba

A Midtjylland a német városban fogadja a Liverpoolt.

Ma lesz Diego Maradona temetése

Háromnapos nemzeti gyász van Argentínában, Maradona családja azonban kérte, hogy minél előbb legyen meg a temetés.

0

Bulvár

A magyar műsorvezetőnő a szakítás után négyszer is összejött exével

Szabó Dóra a LifeTV Brékig című műsorában bevallotta, hogy az egyik volt párjával négyszer is újrakezdte a kapcsolatukat.

Ahogy, belépett az ajtón, már véget is ért az állásinterjúja.

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor kénytelen munkába állni. Hosszas álláskeresés után, ha szerencsénk van, és minden szempontnak megfelelünk, behívnak egy személyes interjúra. Így történt ez egy Ameri

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik zártan tartását az egész országban.

A közelmúltban több európai országban is azonosították, elsősorban vadmadarakban, a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ezért dr. B

Kis Grófo koronavírusos, kritikus az állapota

Tudta, hogy fertőzött, de nem gondolta, hogy így eszkalálódik.

Reszkethet az Orbán-kormány. A félig magyar Antony Blinken a leendő amerikai külügyminiszter

Az Orbán-kormánynak a hír láttán valószínűleg cseppet sem őszinte a mosolya. 

Benkő László 58 évig élt boldogan Zsuzsával ? Titokban vette feleségül

Benkő László és Zsuzsa közös életének egyik első akadálya volt, hogy a szüleiknek ellentmondva összeházasodtak.

?Gyászt éreztem, mire Bence hazaért, már potyogtak a könnyeim? ? jogfosztott szivárványcsaládok az örökbefogad...

Három azonos nemű párral beszéltünk, akik mind egyetértenek abban, hogy a kormány új tervezete valójában nem az egyedülállókat, hanem a melegeket akarja megfosztani attól, hogy legálisan gyereket vállalhassanak.

Egyszerű, de nagyszerű megoldás aranyér ellen

Egyperces, fájdalmatlan beavatkozás: szakértőnk elmondja, hogyan működik a gumigyűrűs módszer az aranyér kezelésében.

Zacher: Emberek hogy lehetnek ilyen stupidak? Ebbe bele lehet halni.

Az ország egyik legismertebb orvosa, a toxikológus-mentős szerint el kellene felejteni az idei karácsonyt, hogy jövőre ne azokat gyászoljuk, akik emiatt haltak meg.

A koronavírus láthatatlan, negatív hatása: a fiatal korosztályt érinti a leginkább

Megkétszereződött a szorongó fiatalok száma a járvány tavaszi hulláma alatt egy brit tanulmány szerint.

blogmorzsák

Ausztria, ingázás, COVID

Személyes példákon át mutatjuk be, miként változtak az itthonról Ausztri­ába ingázó dolgozók mindennapjai.

Családi körben ünnepelhetjük-e a karácsonyt?

Európai kitekintés az ünnepi járványszabályokra.

Játékműfajok a lövöldözéstől a szimulációig

A videojátékok egyre népszerűbbek. A stúdiók, infokom cégek rengeteg játékot fejlesztenek, sokféle stílus közül válogathathatunk.

Háborúpárti az amerikai külügyminiszter-jelölt

Blinkennek magyar gyökerei vannak, de már érték személyes sérelmek az Orbán-kormány részéről.

A második hét volt a legdurvább - koronás élménybeszámoló

„Minden reggel hányingerrel botorkoltam el a kis helyiségig, ahol kapaszkodnom kellett, hogy a gyengeségtől el ne ájuljak!“

Magyar videó az egyszer használatos műanyagok ellen

Végre érthetően az anyanyelveden a műanyagprobléma.

Ez mindenkit érint, aki az oldalára fekve alszik

Ismerd meg a veszélyeket és egy ügyes megoldást ellenük.

10 éve halt meg Tomka Miklós

A vallásszociológus olyan kutatási adatokat is közölt, melyeket más nem mert.

Politikai szappanopera

Ha mindenkinek egy szavazata van, a zseninek és a butának is, kiknek a voksát érdemesebb megszerezni?

Ferenc pápa a nemzeti-populista fantáziáról

„Kezdjünk újra álmodni – út egy jobb jövő felé” – címmel jelenik meg Ferenc pápa legújabb könyve

Nagy szeletelt edami teszt

Az edami egy világhírű holland fél­kemény sajtfajta, vakteszten hason­lítottuk össze a különböző márkákat.

Kiárusít a British Airways

A brit légitársaságot a járvány súlyosan érintette, most eladják, amit lehet. Érdekes dolgokhoz juthatunk hozzá.