Ezt olvasta már?


EKF - Ruzsa Csaba: felülmúltuk a várakozásokat

Ruzsa Csaba, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program igazgatója szerint Pécs sikeresebb évadot zár, mint azt sokan várták és a jövőben is kiemelt célpontja lehet a turistáknak.


hirdetés

"Az elmúlt három évben állandó nyomás alatt dolgoztunk a teljesítménykényszer miatt, hogy Pécsnek, mint Európa egyik idei kulturális fővárosának jól kell szerepelnie a világ, Magyarország és saját lakosai előtt is. Úgy érzem, ennek összességében meg tudtunk felelni" - összegezte az évadot az igazgató az MTI-nek.

Hozzátette: év végén a sajtót, az internetet vagy más kommunikációs csatornákat figyelve és az utcákat járva, emberekkel beszélgetve kapott visszajelzésekből is az tűnik ki, hogy sokkal sikeresebb volt a program, mint azt előzetesen várni lehetett.

"Idén már nem voltak érdemi nehézségek. Látszott, hogy minden komoly beruházás elkészül, a rendezvények dömpingje pedig ezrek fellépését, százezrek művelődését, szórakozását tette lehetővé" - mondta Ruzsa Csaba.

Megjegyezte: a részvételi adatokkal, a vendégforgalommal kapcsolatos felmérések, statisztikák szerint egyes területeken kissé elmaradtak az előzetes tervektől, más tekintetben viszont messze túlszárnyalták azokat. Példaként említette, hogy előzetesen egymillió embert vártak a baranyai megyeszékhely több mint 1000 idei rendezvényére, melyek végül is 900 ezer érdeklődőt vonzottak.

"A turistaforgalom átlagosan 12 százalékkal emelkedett Európa korábbi kulturális fővárosaiban. Mi 16-18 százalékkal számoltunk, s nagy meglepetésünkre a vendégéjszakák száma végül 23-24 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva" - közölte.

Az igazgató elmondta, hogy a vendégforgalommal kapcsolatban az év háromnegyedére vannak pontos adataik. Ezek szerint Pécsen szeptember végéig 95.300 turista 185.400 vendégéjszakát töltött el, a vendégek 71,5 százaléka belföldi, 28,5 százalékuk külföldi volt, közülük a legtöbben Németországból, Ausztriából és az Egyesült Államokból érkeztek.

"Az Ausztriából érkező vendégforgalom 713 százalékos növekedést mutatott, de Pécs olyan távoli országok érdeklődését is felkeltette, mint Japán, vagy Izrael. Emellett szembetűnő volt az is, hogy az átlagos tartózkodási idő is jelentősen, mintegy 20 százalékkal emelkedett" - mutatott rá.

Ruzsa Csaba szerint az EKF-programnak köszönhetően megállt Pécs turistaforgalmának 2001 óta tartó csökkenése. Volt olyan hétvége, hogy 20 ezer ember vett részt különböző rendezvényeken. Idén 25 olyan nap volt, amikor nagy tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények okán a helységnévtábla alá ki lehetett volna tenni a "megtelt" feliratot.

"A legérdekesebb az volt számunkra, hogy a kiállításokon sokkal többen vettek részt, mint amennyivel kalkuláltunk. A Munkácsy-trilógiát 70 ezren látták, a Gyugyi-gyűjtemény korlátozott látogatottság mellett 10 hét alatt 10 ezer nézőt hozott. A Nyolcak centenáriumi tárlatára már az első napon 800, Pinczehelyi Sándor kiállítására félezer ember ment el" - közölte az igazgató.

Hozzátette, hogy a koncertek is népszerűek voltak: több világsztár fellépésére ezrek voltak kíváncsiak. A Kodály Központ rendezvényeire rövid idő alatt elkapkodták a jegyeket, már több jövő évi eseményükre, így a 100 Tagú Cigányzenekar februári koncertjére sem lehet belépőt váltani. Mindez pedig bizonyítja, hogy a komoly művészeti programok igenis nagy vonzerőt jelentenek.

"A turisták mellett a hazai és a nemzetközi sajtó is kiemelt érdeklődést mutatott Pécs iránt. November végéig Magyarországon mintegy 8 ezer, 130 országban pedig több mint 1600 cikkben, rádió és tévéműsorban foglalkoztak Péccsel, mint Európa egyik kulturális fővárosával. A pecs2010.hu internetes oldal 139 országból 400 ezer látogató regisztrált, a pécsi EKF-nek egy közösségi portálon már 15 ezres rajongótábora van" - mondta.

Az igazgató a pécsi programot a másik két kulturális főváros, Essen és Isztambul rendezvénysorozatával összehasonlítva úgy látja: a baranyai megyeszékhelynek sokkal kisebb erőfeszítésébe került tudatosítani a lakosságban, hogy különleges lehetőséget kapott, a kulturális fővárosi cím és az azzal járó előnyök könnyebben beépültek Pécs és a pécsiek életébe.

"Számunkra ugyanakkor rendkívül hasznos volt a német és a török kapcsolat. Az ő eseményeiken, tárgyalásaikon valamilyen formában szinte mindig megjelent Pécs és ez számos pozitív visszajelzést eredményezett, rengeteg kapcsolati tőkével gazdagodtunk. Sok újságíró például csak azért jött el Pécsre és tudósított innen, mert a két nagyváros után kíváncsi volt, milyen lehet az ugyanilyen címmel büszkélkedő kicsi. Szóval sokat jelentett, hogy a két óriás vállára állhattunk" - fogalmazott.

A beruházásokkal kapcsolatban felidézte: a mintegy 45 milliárd forintos EKF-projekt keretében 36 milliárdot költöttek fejlesztésekre. A parkok átépítése, a Múzeum utca felújítása, a Nagy Kiállítótér, a Dél-dunántúli Könyvtár és Tudásközpont, valamint a Kodály Központ már megvalósult, 2011 elejétől pedig több lépcsőben a Zsolnay Kulturális Negyed átadása következik.

"A Zsolnay-negyed az EKF legcsodálatosabb vállalkozása. Amellett, hogy megismertethetjük a Zsolnay család történetét, a porcelánmanufaktúrának az iparban, a szecessziós művészetben elért sikereit, kialakíthatunk olyan helyszíneket, ahol a nyugat-európai trendeknek megfelelően meg tud jelenni a hazai és a nemzetközi kortárs művészet, ahol különböző kulturális és szórakoztató intézményekben, játszótereken és vendéglátóhelyeken család különböző generációi tudják egyszerre jól érezni magukat" - fogalmazott.

Ruzsa Csaba az EKF-hez köthető, ám meg nem valósult elképzelésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy korábban abban bíztak: több, a programsorozathoz kapcsolódó vagy általa generált magánberuházás lesz a városban és annak környékén. Példaként hozta fel, hogy megépült a reneszánsz élménybirtok Bikalon, az aquapark Orfűn, a termálfürdő Siklóson, több szálloda-beruházás azonban a gazdasági és pénzügyi válság, illetve az azzal járó finanszírozási nehézségek miatt nem kezdődött el vagy csúszik.

"Bízom azonban abban, hogy ezen projektek 60-70 százaléka végül mégis elkészül a következő két évben" - jegyezte meg.

Az igazgató arra a kérdésre, hogy jogosan aggódnak-e sokan az EKF nagyberuházásainak keretében felépült intézmények, különösen a Kodály Központ jövőbeni fenntarthatóságáért, azt válaszolta, hogy ezt az aggodalmat az EKF menedzsmentje is érzi.

"Az elmúlt három évben mindig voltak aggodalmak. Először azért, hogy felépülnek-e, most meg azért, hogy honnan lesz pénz a fenntartásukra. Egyértelműen megvan a szándék az önkormányzat és a kormányzat részéről, hogy a koncertközpont központi támogatást is kapjon. Ennek mértékéről folynak az egyeztetések, eredmény év végén, jövő év elején várható" - közölte. Hozzátette: benne nincs olyan félelem, hogy a központot a jövőben anyagi okok miatt be kellene zárni. Már csak azért sem, mert azért mindenki határozottan kiáll, hogy a működtetését meg kell oldani.

Ruzsa Csaba Pécs jövő évi kulturális és más programterveivel kapcsolatban azt mondta: a Nyolcak kiállítás átnyúlik 2011-re. Ezen kívül szeretnék visszahozni az idén nagy sikert aratott cirkusz- és utcaszínházi fesztivált, valamint ősszel útjára indítanák a Zsolnay fesztivált, amely a baranyai megyeszékhely kulturális örökségét mutatná be úgy, hogy az a fiatalok számára is érdekes legyen.

"Közben folyamatos a jegyértékesítés komoly- és könnyűzenei programokra, melyeken a hazai és a nemzetközi művészeti élet kiválóságai lépnek fel. Jó az esély rá, hogy Pécs szerephez jut az Európai Unió jövő évi soros magyar elnökségével összefüggő egyes rendezvények, szakértő megbeszélések, diplomáciai események lebonyolításában is" - tette hozzá.

Kitért rá, hogy szerinte a civilek több lehetőséget kapnak programjaik megvalósítására az új tereken, a Zsolnay-negyedben. A Pécsi Tudományegyetem már aktívan szervezi 2011-es konferenciáit, melyhez helyszínként szüksége lesz a tudásközpontra, valamint a Kodály Központra is.

Az igazgató összességében úgy látja, hogy Pécs kulturális fővárosként bizonyította: érdemes később is úti célként választani. Kiemelte, hogy a jövő évi előzetes foglalási adatok szerint Pécs 2011-ben is jobb turisztikai évet zár majd, mind 2009-ben.

"Nyilvánvalóvá vált, hogy magas színvonalú, nemzetközi kapcsolatokkal alátámasztott programokkal lehet ebből a régióból és Pécsből turisztikai célpontot varázsolni. A város régiós szerepe kezd kialakulni, ráadásul a Horvátország és Olaszország irányából érkező turistaforgalomban még sok lehetőség van. Azt gondolom, Pécs képes lesz rá, hogy fenntartsa a média érdeklődését is" - mondta Ruzsa Csaba.

MTI







0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Autóápolási tippek: így tartsd autódat makulátlan állapotban

Az autód az életed fontos része, így természetes, hogy szeretnéd, ha mindig makulátlan állapotban lenne. De mit tehetsz ezért?

A Cordia elindította első brit bérlakás-projektjének építkezését

A projekt fontos része a társaság birminghami városnegyed-rehabilitációs terveinek.

Homokos strand lesz a Desedánál

A vízügyi hatóság engedélyével megvalósuló beruházásra azért van szükség, mert a Deseda egyre népszerűbb a kaposváriak és a...

Itt a videó Robert Fico merénylőjének elfogásáról

A TV JOJ szerint a merénylő feleségét is kihallgatták. A nő nem nyilatkozott, az arcát reklámújságokkal takarta el.

Visszapattanás előtt az építőipar

A lakásépítések számának csökkenése ellenére, a kamatok mérséklődése, az építőanyagárak normalizálódása és az új...

Fokozatos bővülés jellemzi az EU gazdaságát

A magas geopolitikai kockázatok ellenére az év elején tapasztalt, vártnál jobb növekedés és az infláció folyamatos csökkenése az...

Fico elleni merénylet - Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő

Órák óta tart a műtátje és továbbra is kritikus állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki...

Griezmann mesterhármast szerzett, nyert az Atlético

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 36. fordulójának szerda esti mérkőzésein nyert az Atlético Madrid és a Celta Vigo,...

Közel négy órás műtétet hajtottak végre Robert Ficón, három golyó talált el, sok vért vesztett – Az életéért küzd a szlovák kormányfő

Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő a besztercebányai kórházban. Robert Fico ellen merényletet követtek el...

Holnaptól lesznek elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós...

„Nem vagyunk hozzászokva a vereséghez” – az FTC elnöke csalódottan értékelt

A Magyar Kupa döntőjében hosszabbítás után 2-0-ra nyert a Paks a Ferencváros ellen és megszerezte az első trófeáját. Paks-FTC:...

A Juventus nyerte a kupadöntőt

Allegrit kiállították a meccs végén, de ezzel a trófeával talál megmentette az állását

Sport

Meghalt a Magyar Rádió sportriportere

A szegedi újságíró nemcsak rádiós volt, hanem testnevelőtanárként is dolgozott.

Leszakadt lábak, kilógó belek: a többször is újraélesztett, amputált sportolók csodaszámba menő harcot vívnak ...

Glenn Dickson és Buck Cooper története is más, egyben viszont mindketten megegyeznek, hogy hihetetlenül bátor harcosok.

Meghalt a legendás szegedi testnevelő tanár

Barok István 70 évet élt.

Kilenc év fegyházra ítélték a többszörös magyar bajnokot

Drogkereskedelem miatt kilenc év szabadságvesztérsre ítélték a többszörös magyar bajnok asztaliteniszezőt, P. Róbertet.

A Liverpool edzője Salzburgban folytatja – hivatalos

Jürgen Klopp már januárban bejelentette, hogy távozik a Liverpool FC kispadjáról. Az RB Salzburg a hivatalos oldalán közölte, hogy az […] A A Liverpool edzője Salzburgban folytatja – hivatalos bejegyzés először nb

Mutatunk 10 pikáns fotót az olasz teniszezőről, aki bikinimodellnek állt

Camila Giorgi szinte a semmiből bejelentette, hogy visszavonul, és a hírek szerint bikinimodellként fog tevékenykedni a jövőben.

Edzésen lett rosszul, meghalt a világbajnoki ezüstérmes kapus

58 éves korában elhunyt Fabián Cancelarich, egykori válogatott kerettag kapus.

Az edzésen kapott szívrohamot, meghalt a vb-ezüstérmes focista

A Copa América-győztes kapust hiába szállították gyorsan kórházba, nem tudták megmenteni az életét.

„A Paks elment a sportszerűtlenség határáig” - Kubatov Gábor a Ferencváros vesztes Magyar Kupa dön...

A Ferencváros elnöke a Magyar Kupa-döntő után az M4 Sportnak nyilatkozott.

Paks-FTC: kihagyott büntető, piros lapok, kapusparádé, 120 perc döntött

A 111. Magyar Kupa fináléjában a Paks és a Ferencváros mérkőzött meg egymással a rekordnézőszámmal kecsegtető Puskás Arénában. Bognár György […] A Paks-FTC: kihagyott büntető, piros lapok, kapusparádé, 120

Rossi szerint a válogatottnak előnyös lehet, hogy Szoboszlai padozik Liverpoolban

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a kerethirdetés után az M4 Sportnak adott hosszabb interjút, amelyben beszélt az Eb-esélyekről, a keret összetételéről, Szoboszlai motivációjáról,

Marco Rossi szerint nem probléma, hogy Szoboszlai kikerült a Liverpool kezdőcsapatából

A magyar válogatott szövetségi kapitánya beszélt ifj. Lisztes Krisztián helyzetéről is.

0

Bulvár

Nagy a pánik Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij lemondott minden külföldi utat

Eközben a hadsereg csapatokat vont ki a határ menti Harkiv régióból.

Tovább gyűrűzik a botrány Kulka János körül: tombolt a Nemzeti Színház igazgatója, ismert színésznő szólalt me...

Keserű történések rontják el a Nemzet Színészének választott Kulka János kinevezését, kollégája most kiteregette a szennyest.

A közelgő halál 12 jele

A szervezet természetes módon felkészül a halálra, ennek pedig vannak árulkodó jelei – állítja egy amerikai hospice nővér.

Meghalt a Magyar Rádió sportriportere

A szegedi újságíró nemcsak rádiós volt, hanem testnevelőtanárként is dolgozott.

Gyermeke velőtrázó sikolyára ébredt a nő: leverte a víz, amikor meglátta, milyen élőlény támadt a kislányra

Az édesanya azonnal pánikba esett, amikor a zokogó kislányára pillantott.

Olasz miniszterelnök: nem csak Magyarország, Franciaország és Németország sem vesz át migránsokat

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik – hangoztatta Giorgia Meloni olasz kormányfő egy milánó

Orbánnál betelt a pohár, eddig kapott haladékot Pintér Sándor és Nagy Márton

Orbán Viktor rendet rakna a bulinegyedben, Belső-Erzsébetvárosban. Megjelent a Magyar Közlönyben a döntés a Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetének javításával kapcsolatos feladatokról. Ebből derül ki, h

Ne vegye fel, ha erről a számról hívják - nagyon sokba kerülhet.

Újabb átverés terjed egy hazai nagybank nevében.

Olyan recept jön a háziorvosoknál, amit mindenki megkaphat

Elindul a mozgás receptre program, már 24 önkormányzat jelezte, hogy csatlakozik. Magyarországon naponta 37-en halnak meg a mozgásszegény életmód miatt. A jövőben a háziorvosok receptre írják fel a mozgást, a lakoss

Az új kutatások szerint ekkortól számítunk öregnek

Manapság már mást gondolunk arról, hogy mikor számít valaki öregnek, mint 50 évvel ezelőtt.

Leszakadt lábak, kilógó belek: a többször is újraélesztett, amputált sportolók csodaszámba menő harcot vívnak ...

Glenn Dickson és Buck Cooper története is más, egyben viszont mindketten megegyeznek, hogy hihetetlenül bátor harcosok.

blogmorzsák

7 élelmiszer ami soha nem romlik meg

Ételek, amik megfelelő tárolás mellett soha, vagy csak nagyon sokára romlanak meg.

Ivan & the Parazoltól Steiner Kristófig – az Európa Pont májusi programjai

Mit jelent az Ivan & the Parazolnak Európa? Dokufilm az ukránok háborús mindennapjairól.

Te sem mersz árat emelni vállalkozóként?

Így kövesd az inflációt, hogy a vevőid is megmaradjanak!

0