Ezt olvasta már?

Átadták az Ősi és Várpalota közötti bekötőutat

Átadták a Veszprém megyei Ősi és Várpalota közötti bekötőutat, mely a várpalotai elkerülő út részeként mentesíti a városközpontot az átmenő forgalomtól.

0

Akkor most, hogy is van ez a sorosozós, junckerezős plakátkampány

A kormány nyolc oldalban reagált a Európa Bizottságnak

A kormány vasárnap közzétette az Európai Bizottság február végén kiadott közleményére adott válaszait. Az EB a sorosozós, junckerezős plakátkampányra reagált még február végén, erre adott most egy nyolcoldalas választ a kormány.


hirdetés

A közpénzből, sokak által felesleges hangulatkeltésnek és kampánynak tartott plakátolás legújabb fejleményét  az index munkatársai elemezték.

A közlemény azzal indít, hogy az EB szerint Soros Györgynek nincs köze a bevándorlás fokozásában, a kormány álláspontja viszont az, hogy Soros javaslatai egybevágnak a brüsszeli tervekkel.

Az anyag nagyobb pontjai a következők:

1. A kötelező betelepítési kvótát nem vonták vissza

2. Felülírnák a tagországok határvédelmi jogait

3. A migránsvízum bevezetését az Európai Bizottság is támogatta

4. Nem tagadják, hogy több pénzt adnának a migrációt támogató szervezeteknek

5. Már most is több tízezer bevándorló kap pénzzel feltöltött bankkártyákat

6. Kísérleti projektekkel legalizálnák a migrációt

7. Többféle módon is csökkentenék a bevándorlást ellenző országok pénzügyi támogatását

 

A végén azzal zárják, hogy az őszinte párbeszéd útját választják, és elkötelezett európainak tartják magukat, akik nemet mondanak az önfeladásra, valamint olyan Európát szeretnének, amely épít a keresztény értékekre.

Az Európai Bizottság szóvivője korábban elmondta, azt gondolják, hogy az emberek tényeket érdemelnek, nem fikciót, és a magyar kampány elferdíti az igazságot, és egy titkos terv sötét képét igyekszik felfesteni, amelynek célja az Európába irányuló migráció ösztönzése. Az igazság azonban az, hogy nem létezik ilyen összeesküvés.

Erre reagál most nyolc oldalban a magyar kormány, azt hangsúlyozva, hogy a migrációs EU-s támogatása „nem titkos összeesküvés”, „hanem nyílt együttműködés a bevándorlás fokozásáért. A kormány állításait nyilvános állásfoglalások, mindenki által elérhető nyilatkozatok és szavazási jegyzőkönyvek bizonyítják.”

Nézzünk kicsit részletesebben az egyes pontokat.

 

Menekültkvóta

A kormány most is megismétli, hogy az EU nem tett le „a migránskvóta bevezetéséről, a jogalkotási folyamat jelenleg is tart”. Szerintük félrevezető a Bizottságnak az az állítása, hogy Magyarországnak a Tanácsban érdemi beleszólása volt a kvótákról szóló döntésbe, valójában Magyarország hiába vétózott korábban az Európai Tanács ülésén, „a Bizottság egy új javaslattal szándékosan alacsonyabb szintre szállította a vitát, ahol a szavazáskor megkerülték az ellenzők csoportját”.

Mint ismert, az Európai Bizottságnak tavaly ősszel még voltak javaslatai az önkéntes befogadásról, ez azonban a parlamenti bizottságokhoz már nem jutott el, és nincs is erre esély ebben a parlamenti ciklusban.

 

Határvédelem

A 2. vitapont arról szól, hogy a kormány szerint a bizottság gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait. Itt a Frontex, a közös uniós határőrizeti szerv van a középpontban, melynek költségvetését és hatáskörét jelentősen növelnék. A Bizottság eredeti javaslata valóban ad rá lehetőséget, hogy a határőrizet koordinálását részben átvegye az uniós határőrség, de csak végszükség esetén, akkor, ha nagy bevándorlási hullám érkezne, és az érintett ország nem lenne képes ellenőrzése alatt tartani a határt.

Miután azonban több kormány is kifogásolta a Bizottság eredeti javaslatát, a nemzeti kormányokat tömörítő Tanács (benne a magyar kormánnyal) átírta a szöveget, és két hete meg is egyezett egy új verzióban. A magyar kormány ennek ellenére most is azt hangsúlyozza, hogy a Bizottságnak lehetősége lenne arra, hogy tanácsi jóváhagyás nélkül, saját hatáskörben rendelje el a Frontex beavatkozását, ezzel pedig„ sérülne a schengeni határok mentén elhelyezkedő tagállamok, így Magyarország szuverenitása”.

 

A „migránsvízum” bevezetése

A magyar kormány kommunikációja szerint ezt az Európai Bizottság továbbra is támogatja, akkor is, ha tagadja. A hivatalos magyar álláspont szerint „a Bizottság újra letagadott egy folyamatban lévő jogalkotási eljárást”. Itt a humanitárius vízumról van szó, amit egy spanyol képviselő kezdeményezett az EP-ben. A lényege, hogy még az EU-n kívül be lehessen adni tagállami nagykövetségeken menedékkérelmet. Ha egy előzetes vizsgálatban azt megalapozottnak találják, az érintett a kérelem elbírálásának időtartamáig beutazási engedélyt kap.

Ezt a javaslatot azonban az EP még novemberben leszavazta. Csak egy olyan határozatot fogadtak el később, amelyben a Bizottságot kérik egy újabb javaslat előterjesztésére. Nincs jelenleg politikai realitása annak, hogy ebből elfogadott jogszabály legyen, de a magyar kormány a folyamatban lévő vita kapcsán azt hangsúlyozza, hogy „egyértelmű, hogy a migránsvízumok kérdése ma is napirenden van a brüsszeli intézményekben”.

 

Civil szervezetek támogatása

A magyar kormányközlemény azt állítja, hogy „jelentősen növekszik a bevándorláspárti aktivistacsoportok támogatása a 2021–2027-es uniós költségvetési keretben”. Itt arra a januári EP-döntésre hivatkoznak, amely arról szólt, hogy jelentős mértékben növelik „a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatását” a következő költségvetési ciklusban, konkrétan 1,8 milliárd eurót különítenek el az Európai Jogok és Értékek nevű új program számára.

A demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok megerősítésére szolgáló civil források bővítését a magyar kormány úgy állítja be, mintha az kifejezetten „sorosista” NGO-knak menne. A konfliktus arról is szól, hogy a nagyobb civil források nagyobb mértékben mehetnének a magyarhoz hasonló „renitens” EU-s tagállamokhoz: ha az EU szerint valahol súlyos veszélybe kerülnek az alapértékek, akkor az Európai Bizottság sürgős pályázati felhívást írhatna ki az ott működő civil szervezetek extra támogatására.

 

Bankkártyák a bevándorlóknak

A kormány november óta állítja azt, hogy az EU pénzzel feltöltött bankkártyákkal buzdítja a a bevándorlásra a migránsokat. Valójában csak egy görögországi programról van szó, ahol nem készpénzben, hanem kártyán kapják a regisztrált menedékkérők a juttatást – a bankkártya kizárólag Görögországban használható. A magyar kormány szerint problematikus, hogy nem csak a már megadott menekültstátusszal rendelkezők, hanem az ahhoz folyamodók is kapnak pénzt. Valójában a menedékkérő kategória minden más országban, nálunk is feljogosít már védelemre és ellátásra, hogy ne haljanak éhen. A magyar kormány szerint az is problematikus, hogy a bankkártyákon nem név, hanem egy sorszám van.

 

Kísérleti projektekkel legalizálnák a migrációt

– mármint az EU természetesen, és mondja ezt a magyar kormány. A legális migráció biztonságosabb és mindenkinek kiszámíthatóbb, előnyösebb sok NGO és több európai szereplő szerint. A magyar közlemény az Európai Bizottságnak azt a tavaly szeptemberi állásfoglalását kifogásolja, mely kísérleti programokat javasol afrikai országokkal, hogy „az irreguláris migrációs áramlásokat biztonságos, rendezett és jól irányított legális migrációs lehetőségekkel lehessen felváltani”. A Bizottság ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy csak az egyébként is létező programok összehangolását szeretnék, és a programok nem lennének kötelezőek, a tagállamok önállóan dönthetnének.

 

Pénzbüntetés a migrációellenes országoknak

„Az Európai Bizottság nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy „semmilyen összefüggés nincs az uniós pénzügyi támogatás és a migráció támogatása vagy elutasítása között”. A Bizottság magát leplezi le, hiszen bevallják, hogy a kohéziós források szétosztásakor figyelembe veszik, hogy „az adott országba 2013 óta hányan érkeztek az EU határain kívülről”. Brüsszel azt szeretné elérni, hogy 2021 és 2027 között – a korábbiakhoz képest – több uniós forrást kapjanak a migránsokat befogadó országok, a migrációt elutasító tagállamok pedig kevesebbet” – áll a magyar közleményben.

Korábban a Bizottság a magyar vádakra azzal felelt, hogy „a Bizottságnak a 2021–2027-es időszakra tett uniós költségvetési javaslata nem büntet egyetlen tagállamot sem – sem a migrációs politikája, sem más miatt”.

 

forrás: index.hu0
0
0
0

hírek innen, onnan

Greta Thunberg a Twitteren vágott vissza Donald Trumpnak

Az amerikai elnök azt üzente a Fridays For Future környezetvédő mozgalmat elindító svéd diáklánynak, hogy higgadjon le.

Itt a ropogós Porsche Macan Turbo

Mit is jelent a Porsche Turbo élmény? Azt hogy amikor a pedált a padlóra szegezed, akkor még levegőt sem kapsz a gyorsulástól. A Turbó az...

A növény, ami segít elaludni

A valeriána, vagyis a macskagyökér könnyen elérhető és igen hasznos gyógynövény, amelynek illatáért a cicák egyszerűen bolondulnak....

Senki nem érti, hogy került oda: csak vakarták a fejüket a tűzoltók, amikor meglátták, mi történt Vácon

Vác Furcsa látvány fogadta a helyi hivatásos tűzoltókat Vácon, ahol a Dunába csúszott egy autó a Verőcei utca közelében.

Fontos új frissítés érkezett a régebbi iPhone-okra, töltse le mielőbb

A gyártók nem csak az új eszközeiket igyekeznek naprakészen tartani, ritkán, de a régebbiekhez is kiadnak egy-egy javítást. Főleg, ha...

"Antall József is tudta, hogy az emberek csalódni fognak a rendszerváltozásban"

A könyvbemutatót a néhai miniszterelnök halálának 26. évfordulójára időzítették.

Berecz Zsombor felkészült a világbajnokságra

Az olimpiai éremre is esélyes magyar vitorlázó a karácsony közeledtével sem pihen. Most épp Melbourne-ben készül arra, hogy legjobbnak...

Karácsony: baljós árnyak vetültek a mai tárgyalásra

A főpolgármester szerint a kulturális törvény módosítása rossz irány, de mindent meg fognak tenni azért, hogy a törvényi változást ne...

Használd így a bronzosítód, és jóval barnábbnak tűnik majd az arcod

Se szolárium, se barnítókrém - csupán ez kell hozzá.

0

Sport

Újabb horror a BL-ben: Három csapat is továbbjutásra állt, de a végén csak az olaszok

A brazilok vitték a prímet: Gabriel Jesus pozitív, míg Dodo negatív hős lett a Bajnokok Ligája csoportkör utolsó fordulójában.

Kassai tizenöt perc alatt két tizenegyest fújt be Madridban - videó

A BL-be visszatérő magyar játékvezető nem volt szívbajos, amikor döntenie kellett.

Nagy László újra edzésben, visszatér?

A Veszprém sportigazgatója az edzőteremből érkezett az interjú helyszínére, ahol elárulta, hogyan alakul a jövője.

Tragikus körülmények között vesztette életét a magyar focicsapat stábtagja

A Nyírkalász SE gyúrója vesztette életét a hétfői balesetben Kisvárdán.

Elhunyt a magyar ralisport legendája

Súlyos betegség után vesztette életét a magyar ralisport egyik legendás alakja.

Ronaldo eldöntötte a meccset, majd megkarmolták a befutó szurkolók

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapja sem múlt el dráma nélkül.

Furcsa okból duplán ünnepelt szakértőnk a szerdai BL-dráma után

Gundel Takács Gábort sem lehetett átverni.

Borzalmas látvány a Bayern szélsőjének sérülése

Ez Kingsley Coman karrierjébe kerülhet.

Miért rúgták ki a világ egyik legjobb edzőjét?

Carlo Ancelotti távozásában egy érzelmi és egy gazdasági tényező is szerepet játszott.

Kiderült, hogy mennyire súlyos a Bayern játékosának sérülése

Szerda este szenvedett horrorsérülést a bajorok fiatal szélsője a Tottenham elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen.

A Liverpool Salzburgból igazol támadót

De nem Haalandot, és nem is Szoboszlait. Egyelőre.

Leiskolázta a BL-csoportját a PSG

Szép csendben a Bajnokok Ligája egyik legfőbb esélyesévé vált a Paris SG, a csoportját ritka magabiztossággal nyerte meg. Pedig ott volt a Real Madrid is.

0

Bulvár

Minden lottózót érintő változások jönnek januártól

A Kenót, a Skandináv lottót és a Hatoslottót is érinti.

5 titok, amit a fenyőfaárusok nem mondanak el neked: erre figyelj, ha nem akarsz hibás fát venni

Van pár dolog, amit érdemes tudnod, mielőtt megveszed karácsonyra a fenyőfát!

Óriási fordulat a bajba jutott Szalay Krisztina ügyében

Szalay Krisztina és férje, Cserna Antal budai otthona életveszélyessé vált, de most végre bekövetkezett a fordulat.

Csaba a hétvégén feleségével, hét közben titkos szeretőjével és két gyermekével élt éveken át

Valljuk be, szinte senki sem úgy lép be egy kapcsolatba, hogy igen, én annak az 50%-nak leszek a tagja, akit meg fognak csalni. Nem, a legtöbben hűségről, örök szerelemről és elköteleződésről álmodoznak, és a valóság hideg zuhanyát nem nagyon szeretnék tudomásul venni, nevezetesen azt, hogy a párkapcsolatban élők közel fele megcsalta már a partnerét, vagy megcsalták őt.

Örökre megszabadít a penésztől: 7 hasznos ötlet, amit megéri kipróbálni

Így szabadulhatsz meg véglegesen a penésztől a lakásban.

Hivatalos: ennyivel emelik a nyugdíjakat januártól

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet a 2020-as nyugdíjemelés mértékéről.

Beállt a nő a kútra, amit kitalált, az örökké felejthetetlen műsor lesz

Milliók osztják az elképesztő videót, nem véletlenül.

Egy hónappal a szívroham előtt figyelmeztet a tested: figyelj a jelekre

Azt hihetnénk, hogy minket nem érint a szívroham az csak az időseket fenyegeti, nem? Nem igazán, jelenleg az egyik leggyakoribb halálozási oknak számít, ráadásul az egészségtelen életmód és a stressz még rátesz egy lapáttal a bajra. A tested azonban már jóval a szívroham előtt figyelmeztet, hogy nincs minden rendben ezekre a jelekre figyelj!

Az első fotó Tóth Gabi kisbabájáról - Hannaróza gyönyörű kisgyerek

Tóth Gabi kislánya december 3-án született és az Hannaróza nevet kapta.

Rogán Antal eltűnt

Egy hónapja már november 15-én -, hogy a Miniszterelnöki Hivatal közleményben tudatta a közvéleménnyel: Rogán Antal miniszter és Rogán Gál Cecília vállalkozó válik. Hogy miért tartotta fontosnak a kormány ismertetni a nyilvánossággal ezt a tényt nem tudjuk, de ha már megtette, folytathatta volna az információk megosztását; nehogy lemaradjunk valamilyen fontos aktusról.

blogmorzsák

A vörös báró, egy legendás vadászpilóta

Az utolsó olyan háborúban vált hős­sé, melyben még számított a Fair Play, az ellenség tisztelete és a valódi teljesítmény.

Berlin, a kétarcú város

A német főváros sokaknak szinte tökéletes hely a maga logikus, éppen csak bürokrata dolgaival, a bohém kétarcúságával.

A ragyogás elkápráztat

A Ludwig Múzeum idén Benczúr Emese Let it Shine című munkájával lepi meg látogatóit az ünnepekre készülve.

A füsttől a dizájner üvegig

A mai parfümös üvegek dísztárgynak is beillenek.

Ez a legjobb, legkedvezőbb árú kültéri LED lámpa

Kertbe, teraszra, garázsok, kapuk, üzletek elé!

Elitoktatás Debrecenben közpénzből, 733 ezres tanári fizuval

­Elképesztő összegeket költ a Deb­receni Nemzetközi Iskola az elit gyerekeinek oktatására - nem kis részben közpénzből.

Molnár Zsolt kézivezérli a pártsajtót?

A szocialista politikus „mocskos zsarolási ügy”-ről beszélt, amikor elismerte, hogy ő bizony bot­rányba keveredett.

Új fertőzés Európában, és nincs rá gyógyszer

Védtelen Európa a felmelegedés miatt felbukkanó betegségekkel szemben.

Viva la pasta fresca!

Merüljünk el az olasz pastificio-ok, azaz friss tésztát gyártó ma­nu­faktúrák világában egy ma­gyar tésztaguruval.

A bíróságon a ke­resztény értékekről beszélt

A börtönbüntetésre ítélt orosz blogger szeretetről és felelős­ségről beszélt a bíróságon.

Ezekre a filmekre és soroza­tokra keres­tünk rá a legtöb­bet

A Google most közzétett listáján van bőven szuperhősfilm, de a­kad jópár meglepetés is.

Óceánjárók történetei

Íme néhány ritkán látható óceánjáró, képpel és történettel.